tirsdag 7. oktober 2014

Små tanker om digitale ferdigheter.


Grunnleggende ferdigheter er en forutsetning for elevenes utvikling. 
Digitale ferdigheter er en av disse ferdighetene. Slik dagens samfunn fungerer er vi avhengige av å kunne bruke digitale verktøy for å kunne fungere i samfunnet. 
Jeg tror at kravene til våre digitale ferdigheter kommer til å bli større og større etter hvert som teknologien utvikler seg. Digitale ferdigheter som grunnleggende ferdighet er med andre ord ganske nødvendig. Elevene er nødt til å lære seg hvordan de skal kunne bruke alle de ulike digitale verktøy vi omgir oss med.

Digitale ferdigheter er noe vi ikke bare utvikler på skolen, men også hjemme, kanskje i størst grad hjemme? Dagens elever vokser opp med digitale verktøy rundt seg og de lærer fort hvordan de skal bruke disse.Mine tanker om dette er at den utviklingen elevene oppnår hjemme vil en dag stagnere, når elevene behersker de digitale utfordringer de opplever i hverdagen, hvilke utfordringer vil de da møte? 

Det som er viktig for skolen er å utvikle elevenes digitale ferdigheter slik at elevene klarer å bruke ferdighetene sine på en rett måte. Hvordan skolen skal få til å legge til rette for dette er et ganske stort spørsmål.. 
De må lære hvordan, hvorfor og når de skal bruke side digitale ferdigheter tenker jeg.   

2 kommentarer:

  1. Utviklingen av grunnleggende ferdigheter stopper ikke opp (eller bør ikke det). Å lese på 7. trinn er noe annet og mer enn å kunne lese på 2. trinn. Slik er det med alle ferdighetene. Samtidig styrker de fem ferdighetene hverandre. Vi kan bruke lesing eller muntlig samtale til å avklare, forstå og løse matematiske problem. I en norsktekst kan det være tall, størrelser, forhold, geometri som det trengs regneforståelse for å tolke.

    SvarSlett
  2. De digitale ferdighetenes plass i kunnskapsløftet tror jeg bare blir større og større. Likevel skal vi huske at den er avhengig av de andre fire grunnleggende ferdighetene til en større grad enn omvendt.

    Jeg er helt enig med deg når du sier at de digitale ferdighetene utvikler seg størst hjemme. Mange barn lærer seg å åpne foreldrenes iPad før de lærer å gå. Kanskje skremmende å tenke på, men med alle de endeløse mulighetene digitale verktøy gir oss, ser jeg på det som positivt at barn blir mer og mer kjent hvordan de bruker digitale verktøy. Bare det ikke går over stokk og stein, da. Men det igjen er jo en annen sang...

    SvarSlett